Get Adobe Flash player


ο σύλλογός μας

logo

Ο Ροδιακός Σύλλογος Φίλων Πετοσφαίρισης ‘ΤΕΛΧΙΝΙΣ’ είναι αθλητικό σωματείο που έχει σα σκοπό τη συστηματική ανάπτυξη και ενίσχυση των σωματικών, πνευματικών και ψυχικών ικανοτητων των μελών του για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες ιδιαίτερα των αθλημάτων πετοσφαίρισης (βόλεϊ) και πετοσφαίρισης άμμου (μπιτς βόλεϊ). Αποσκοπεί ακόμα στην αναπτυξη του φίλαθλου πνεύματος παράλληλα με τη μορφωτική και πολιτιστική ανάπτυξη και καλλιέργεια των μελών του.

 

Λίγα λόγια για την επωνυμία “Τελχινίς”

 Τo ‘ΤΕΛΧΙΝΙΣ’ είναι μία από τις ονομασίες της Ρόδου και οφείλεται στους πρώτους κατοίκους του νησιού τους Τελχίνες.
Οι Τελχίνες ήταν μυθολογικά όντα που παρουσιάζονται πότε ως θνητοί και πότε ως Δαίμονες. Περιγράφονταν χωρίς χέρια και πόδια και με φτερά, ενώ τους θεωρούσαν γιούς της θάλασσας ή, της Γης ή, του Πόντου. Σύμφωνα με την παράδοση οι Τελχίνες κατάγονταν από την Κρήτη και για αυτό το λόγο ονομάζονταν και ως Τελχινία. Στην Κρήτη υπήρχαν εννέα Τελχίνες, οι οποίοι πήγαν στην Κύπρο και κατόπιν στην Ρόδο που ονομάστηκε 
Τελχινίς. Εκεί ίδρυσαν τις πόλεις Ιαλυσός, Κάμειρος και Λίνδος, ενώ η Ρέα τους παρέδωσε τον Ποσειδώνα να τον αναθρέψουν μαζί με την κόρη του Ωκεανού, την Καφείρα.
Ο Ποσειδώνας στη συνέχεια πήρε για γυναίκα του την αδελφή των Τελχίνων, την Αλία από την οποία απέκτησε έξι γιούς και μια κόρη την Ρόδη που έδωσε το όνομα της στο νησί. Οι Τελχίνες εξορίστηκαν από την Ρόδο από τους Ηλιάδες και περιπλανήθηκαν σε αρκετά μέρη. Αργότερα, όμως, επέστρεψαν και προκάλεσαν πολλές καταστροφές. Σύμφωνα, όμως, με άλλη παράδοση έφυγαν μόνοι τους, διότι είχαν προβλέψει πως ο Δίας θα προκαλούσε κατακλυσμό.
Οι Τελχίνες, ωστόσο, παρουσιάζονται και ως θνητοί άνθρωποι, οι οποίοι ήταν σπουδαίοι τεχνίτες και εφευρέτες. Ανακάλυψαν τον χαλκό, τον σίδηρο και πολλά άλλα μέταλλα, κατασκεύασαν εργαλεία και δίδαξαν τις σχετικές τέχνες. Λέγεται πως αυτοί κατασκεύασαν την τρίαινα του Ποσειδώνα, αλλά και αγάλματα της Αθηνάς, της Ηρας , του Απόλλωνα και άλλων Θεών, τα οποία ονομάζονταν Τελχινίωνες. Αναφέρεται ακόμη ότι ο Απόλλωνας έστειλε λοιμό για να τιμωρήσει τους Σικυώνιους, διότι δεν είχαν δώσει στους Τελχίνες την αμοιβή που είχαν συμφωνήσει. Σύμφωνα πάντως, με το λεξικό του Ησύχιου το όνομα Τελχίνες σημαίνει…«βάσκανοι, γόητες, φθονεροί ή, παρά την τήξιν ή, παρά το θέλγειν».